Modulien huolto

Gameboy ja Gameboy Advance – peleille on täysin normaalia että modulin joutuu laittamaan sisään ja poistamaan useampia kertoja laitteeseen ennenkuin peli alkaa toimia. Välillä toimenpide on täytynyt toistaa muutaman kymmenen kertaa, ennenkuin peli ryhtyy toimimaan. Kun kaupunkitarinoiden maaginen puhallus ei enää auta, modulin kontaktipinnat on syytä puhdistaa.

Modulin puhdistaminen

Tarvitset:

  • Pumpulipuikkoja
  • Puhdistusaine: Isopropyylialkoholi

Isopropyylialkoholi

Elektroniikkaa on puhdistettu jo vuosikymmenten ajan isopropyylialkoholilla. Aine tuli tutuksi demostudioaikoihin, jolloin aineella putsattiin mm. nauhureiden äänipäät ja muut tietokoneiden sisuskalut. Samainen ”isopropa” sopii myös piirilevyjen ja niiden metallisten kontaktipintojen puhdistamiseen. Ainetta saa apteekeista ”tiskin alta” – jokaisesta apteekista sitä on toistaiseksi saanut pyytämällä. Isopropan hyvä puoli on se, että se ei vahingoita suurinta osaa muoveja – pelimodulien muovit kestävät isopropan erittäin hyvin.

ISOPROPYYLIALKOHOLI_0020_100_0020_ml

Kuva: Isopropyylialkoholi (yliopiston verkkokauppa)

Puhdistus

Kasta puikko kunnolla isopropaan. Sen jälkeen tee juuri niinkuin ystäviemme japanilaisten ohje näyttää – hankaa kontaktipintoja reippaasti kuvan osoittamalla tavalla. Voit hämmästyä lopputuloksesta – yleensä puikko on operaation jälkeen musta. Jatka putsausta kunnes mustaa ei enää irtoa. Lopuksi poista pumpulipuikosta irronnut nöyhtä kontakteista.

module_maintenance_2

Kuva: Japanilaisissa GB – pelipaketeissa mukana tuleva ohjekuva puhdistuksesta.

Varo ettei ainetta pääse modulin tarralle – liuotin irrottaa tarrasta värit. Huomaathan, että Isopropa (kuten kaikki liuottimet) haihtuu nopeasti – laita pullo kiinni operaation ajaksi ja huolehdi riittävästä tuuletuksesta.

Älä käytä puhdistukseen kynsilakan poistoainetta (eli asetonia)

Kyllä. Asetonilla irtoaa pinttyneinkin lika kontakteista. Se myös sulattaa modulin muovikuoren. Ja pilaa modulin tarran (on tullut kokeiltua tämäkin). Ja poistaa mahdollisen suojalakan piirilevyltä. Asetoni on yksi vahvimpia liuottimia mihin tavalliset kuolevaiset pääsevät käsiksi. Ehdotan silti ettet käyttäisi tätä vaikka lika olisikin vähän tiukemmassa. Pysyttele isopropassa, se riittää kyllä.

Olen myös huomannut että jotkut pelimodulit ovat hyvin yksilöllisiä – joku tietty pelimoduli ei halua suostua yhteistyöhön jonkun tietyn konsolin kanssa, kun toisessa konsolissa se lähtee käyntiin ensiyrittämällä. Jokainen retroketissa myynnissä oleva moduli on testattu toimivaksi jollain minun konsolilla. Lisäksi – jos käynnistys on vaatinut useita yrityksiä, olen putsannut modulin jo kertaalleen itse. Jos et kuitenkaan saa minulta ostamaasi modulia toimimaan omassa konsolissasi – voit palauttaa sen minulle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *