Nintendo käsikonsolien aluekoodeista

Aluekoodit aiheuttavat hämmennystä sekä pelikonsolien että pelien ostajille. Mistä tietää toimiiko myytävä pelimoduli tässä konsolissa?

Konsolien ja pelien aluekoodeilla pyritään estämään (tai ainakin hidastamaan) laittomien kopioiden myymistä. Joskus lähestymistapa toimi, mutta yleensä siitä on vain haittaa tavalliselle pelaajalle. Ideana oli, että amerikkalaisissa konsoleissa toimivat vain Amerikasta ostetut pelimodulit, Euroopassa eurooppalaiset modulit jne. Maailma on aluekoodeissa yleensä jaettu kolmeen alueeseen – Pohjois-Amerikka, Eurooppa ja Japani. Näiden lisäksi riskimaihin kuten Kiina on usein oma aluekoodinsa. Alla lyhyt tarina, miten aluekoodit vaikuttavat – ja milloin ne eivät vaikuta – pelien ja konsolien hankkimiseen.

Konsolit, jotka eivät käytä aluekoodausta

Seuraavat konsolit eivät käytä aluekoodausta, eli konsoliin ja pelimoduliin merkitty maakoodi eivät vaikuta millään tavalla pelien toimivuuteen. Eli voit hankkia minkä tahansa konsolin alla olevalta listalta, ja se toimii minkä tahansa pelin kanssa – aluekoodi ei rajaa toimivuutta mitenkään:

 • Alkuperäinen Nintendo Gameboy
 • Gameboy Pocket
 • Gameboy Color
 • Gameboy Advance
 • Gameboy Advance SP
 • Gameboy Micro
 • Nintendo DS
 • Nintendo DS Lite

Konsolin sarjanumerolevy sisältää yleensä tiedon alueesta, jonka markkinoille laite on alun perin tuotettu – USA/JPN/EUR. Itse laitteet ovat aluemerkinnästä riippumatta identtisiä.

Olivatpa konsolin ja/tai pelimodulin valmistusmaa mikä tahansa, kaikki pelit toimivat kaikissa konsoleissa. EUR merkintäinen pelimoduli toimii JPN konsolissa, USA moduli EUR konsolissa – kaikki yhdistelmät toimivat.

gba-sp-jpn

Kuva: Alun perin japanin markkinoille tarkoitettu Gameboy Advance SP. Muita vaihtoehtoja päätteet EUR ja USA. Konsolin kanssa toimii mikä tahansa pelimoduli aluekoodista riippumatta. Vastaavanlainen merkintä löytyy kaikkien Gameboy – sarjan konsoleiden mallilaatasta.

Huomaa kuitenkin…

Pelin kieli ei välttämättä ole englanti!

Vaikka pelit teknisesti toimivatkin kaikissa edellisen listan konsoleissa (peli käynnistyy ja sitä voi pelata), muista tarkistaa, minkä kieliset tekstit pelissä on! Erityisesti Gameboylle ja Gameboy colorille on jonkin verran pelimoduleita joissa ei ole englanninkielisiä tekstejä.

Esimerkkejä Gameboylle, Gameboy Colorille ja Gameboy Advancelle:

 • Useat (mutta eivät kaikki) Japani-alueen pelit sisältävät vain japanikielisen tekstityksen. Japanimodulin tunnistaa toisaalta helposti modulin tarrasta, joten tämä ei yleensä ole ongelma. GB ja GB Color modulin malli on JPN.
 • Jotkut (mutta eivät kaikki) saksankieliset pelimodulit sisältävät vain saksankieliset tekstit. Modulissa loppuliite – NOE. Koskee erityisesti pokemon-pelejä – pelin nimenä tässä tapauksessa esimerkiksi Gelb, Silber, Blattegrün, Feuerrote jne.
 • Jotkut (mutta eivät kaikki) Ranskan markkinoille tarkoitetut pelimodulit ovat joskus vain ranskankielisiä – loppuliite FAH.

Uudemmissa DS- ja 3DS peleissä on yleensä (mutta ei aina) tekstit useammalla kielellä, ja pelaaja voi valita käytetyn kielen. Tarkista näissäkin halutun kielen saatavuus ennen ostoa.

Kaikki retrocketissa myytävät pelimodulit sisältävät englanninkieliset tekstit modulin aluekoodista riippumatta, ellei tuotteen kuvauksessa ole erikseen muuta mainittu.

Retrocketista löytyy esim. jTuotteet – avainsanalla Japaninkielisiä pelejä tosiharrastajille, joissa vain japaninkieliset tekstit.

gb-poke-yellow-jap-catPokemonFeuerrote-noe

Kuva: Ainoastaan japanin kielinen Pokémon Yellow Retrocketin jTuotteet – osastolla. Poikkeava kielisyys on aina mainittu tuotteen kuvauksessa, mikäli pelissä ei ole englantia tai suomea tarjolla.

Kuva: Vain saksankielinen Pokemon FireRed (Feuerrote). Kaikki saksalaiset pokemonit ovat ainoastaan saksaksi. Loppuliite NOE.

Aluekoodausta käyttävät konsolit

Nintendo otti pelien toimivuutta rajaavat aluekoodit käyttöön DSi:n yhteydessä, ja ne ovat käytössä kaikissa sitä uudemmissa konsoleissa:

 • Nintendo DSi (kaikki versiot)
 • Nitendo 3DS (kaikki versiot)

3DS – pelien kohdalla aluekoodaus on selkeä: Eurooppa-alueen PAL-konsolissa toimivat vain Eurooppa-alueen 3DS EUR-pelit, USA konsolissa USA-pelit, Japanikonsolissa JPN-pelit.

(Vihje lukijalta risjarv – kiitos!) 3DS:n aluekoodaus on ilmeisesti mahdollista ohittaa asentamalla koneeseen ”jailbreakattu”, käyttöjärjestelmä (CFW, Custom Firmware). Lisätietoa löytyy esim. täältä, täältä, tai täältä. CFW:n asentaminen on jokaisen omalla vastuulla, ja laitteen takuu raukeaa väistämättä heti ensimmäisestä asennusyrityksestä. Lopputuloksena saattaa olla myös laitteen lopullinen lukittuminen. Retrocket ei missään nimessä suosittele kenellekään CFW:n asentamista.

Poikkeustapaus: DS-pelimodulit DSi ja 3DS konsoleissa

DS-pelien toimivus DSi ja 3DS konsolien kanssa ei valitettavasti ole aivan selkeää. Lyhyesti tarina menee näin: Uudet DS-pelit, jotka käyttävät hyväkseen DSi:n uusia ominaisuuksia toimivat ainoastaan saman alueen DSi ja 3DS konsoleissa. Tyyppiesimerkit ovat Pokémon Black, White ja sitä uudemmat Pokémonit, jotka toimivat vain saman alueen DSi ja 3DS konsoleissa. DSi:n ja 3DS:n kanssa kuitenkin toimivat kaikki vanhemmat DS-pelit, joita ei ole aluekoodattu. Asian tekee todella sekavaksi se, että esim. Pokemon Black ja White toimivat kaikkien alueiden vanhemmissa DS ja DS Lite konsoleissa, joissa aluekoodaus ei vielä ollut käytössä, mutta vain saman alueen DSi ja 3DS konsoleissa.

Mistä sitten tunnistaa vanhan ja uuden DS-pelin? Joskus (mutta ei aina) pelin kannessa on leima ”DSi-Enhanced”, joka paljastaa pelin olevan suunniteltu DSi:lle, ja näin ollen peli on aluelukittu. Muutoin yksinkertaista vastausta tai listaa DSi:ssä tai 3DS:ssä toimivista DS-peleistä ei valitettavasti ole olemassa. Ehdotankin DSi:n ja 3DS:n omistajille aina varmuuden vuoksi hankkimaan vain konsolia vastaavan alueen DS-pelimoduleita, koska pettymyksen vaara on aina olemassa.

Mikäli Retrocketista hankkimasi DS-peli ei toimi aluekoodauksen takia DSi:ssäsi tai 3DS:ssä, käytä hyväksesi tarjoamani kahden viikon palautusoikeus – kenellekään ei tarvitse jäädä aluekoodauksen takia huonoa fiilistä.

Lisätietoja:

2 kommentit “Nintendo käsikonsolien aluekoodeista

 1. Janne Hansen kirjoittaa:

  Valitettavasti ei toimi. 3DS:llä voi pelata vanhempia DS-pelejä, mutta vanhemmalla DSi:llä ei voi pelata uusia 3DS:lle tehtyjä pelejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *