Onko GBA pelini piraattikopio?

Mitä suositumpi pelisarja – esim. Pokémon, Zelda, Mario, Crash, tai Megaman – sitä suurempi todennäköisyys, että moduli on kaukoidässä tehty piraattikopio eikä aito Nintendo. Alla muutama ohje Gameboy Advance -pelien piraattikopioiden tunnistamiseen.

Pintapuoliset tarkistukset

Piraattipelien valmistajat ovat onneksi yleensä patalaiskoja peittelemään jälkiään – tässä kaksi yksinkertaista tarkistusta, joilla voit tunnistaa noin 90% väärennöksistä.

Tarkistus 1: Pelimodulin tarrassa oltava 2 tai 3-merkkinen kaiverrusteksti

Nintendo leimautti kaikkiin GBA pelimoduleidensa tarroihin lyhyen kaksi- tai kolmimerkkisen kirjain/numerosarjan. ”Leima” on yleensä tarran oikealla reunalla oleva kaiverrusteksti, jossa numeroita ja/tai kirjaimia. Joskus leima on tehty kahteen kertaan. Sama toisinpäin – en ole nähnyt yhtään aitoa pelimodulia, josta nämä leimat puuttuisi – poislukien tietysti tarrattomat, tai erittäin kuluneella tarralla varustetut modulit.

embossed

Kuva: Kaiverrukset pelimodulin tarrassa. Tässä harvinaisempi kahden kaiverruksen versio, yleensä näitä ei ole kuin yksi.

Tarkistus 2: Piirilevyn reunassa näkyy ”Nintendo” teksti

Katso modulin sisään siitä aukosta, jossa piirilevyn liittimet näkyvät. Jos et näe valkoisella painettua ”Nintendo” tekstiä liittimien takana, kyseessä on mitä todennäköisemmin väärennös. Nintendo-tekstiä ei yleensä ole ympyröity kuten Nintendon logossa.

nintendo-teksti

Kuva: Nintendo-teksti piirilevyssä, näkyy valossa liittimien aukosta ilman modulin avaamista.

Tee nämä tarkistukset aina ostaessasi käytettyjä GBA pelimoduleita. Näillä kahdella yksinkertaisella tarkistuksella tunnistat jo yli 90% väärennöksistä.

Onko pelini aito Nintendo?

Tämän ja muiden huomattavasti täydellisempienkin ohjeiden ansiosta moduli on melko suurella varmuudella tunnistaa väärennökseksi. Ikävää on se, että modulin osoittaminen 100% aidoksi on lähes mahdotonta. Kenelläkään ei ole alkuperäisiä ostokuitteja 10-20 vuotta vanhoista peleistä. Kokemukseni mukaan edellä mainitut kaksi testiä läpäisee vielä noin 10% väärennöksistä. Tietyn pisteen jälkeen verkosta löytyvät ohjeet väärennösten tunnistamiseen alkavat olla keskenään ristiriitaisia. Siksi yritin listata tähän blogiin nuo kaksi aina varmaa ja paikkansa pitävää ohjetta – leima tarrassa + Nintendo-teksti (yleensä ilman ympyrää) piirilevyn reunassa liittimien takana.


Retrocketin ”Aito Nintendo” takuu.

Edellä mainittujen pintapuolisten tarkistusten lisäksi teen kaikille omille ja retrocketissa myymilleni GBA pelimoduleille vielä seuraavan tarkistuksen, joka vaatii modulin avaamisen. Moduulin avaamiseen tarvitaan Triwing-meisseli (Osta tästä!).

Tarkistus 3: Piirilevyn komponentit ja asettelu

Kopiovalmistajat käyttävät yleensä halvinta mahdollista menetelmää kopion tuottamiseksi. Tämä helpottaa piraatin tunnistamista. Piirilevyllä olevien komponenttien asettelu, niistä löytyvä kiinankieliset tekstit ja tarrat, puuttuva/ylimääräinen patteri tai puuttuva kellopiiri paljastavat kopion heti kun modulin avaa. Alla olevista linkeistä löytyvistä artikkeleissa muutamia esimerkkikuvia aidoista ja väärennetyistä moduleista.

Helppoja väärennöksen tunnistuksia:

  • Piirilevyllä on vajaan sentin halkaisijaltaan oleva ”pyöreä musta möykky”. Aidoissa moduleissa ei koskaan ole tätä, mutta jostain syystä kopioissa hyvin usein tämä löytyy.
  • Tietyissä pelimoduleissa pitää olla patteri ja mahdollisesti kellopiiri. GBA:n pelimodulin patteri on aina mallia CR1616. Esimerkkinä: Pokemon Ruby, Sapphire, Emerald, joissa kaikissa on oltava sekä patteri että kellopiiri. Pitäisikö modulin sisältää patteri – tieto löytyy yleensä Googlaamalla.
  • Tietyissä pelimoduleissa taas ei saa olla patteria: Esimerkkinä Pokemon Leaf Green, Fire Red. Olen nähnyt kopioita, joissa nämäkin ovat sisältäneet hämäyksen vuoksi patterin…

Muutamia esimerkkejä aidoista ja kopiomoduleista 

Alla olevassa kuvassa vasen on aito Ruby ja oikea on kopio. Kopiosta puuttuu kannen kaiverrusteksti sekä Nintendo-logo piirilevystä. Hämäyspatteri väärässä kohdassa, kellopiiri puuttuu kokonaan. Aidosta modulissa löytyy yleensä MX-tekstillä varustettu musta komponentti. Kellopiiri on vasemman kuvan MX-piirin yläpuolella oleva pieni putken muotoinen komponentti.

ruby-real-fake

Kuva: Vasen on aito, oikea on kopio. Kopion piirilevyllä musta möykky.

Seuraavassa kuvassa kaksi kopiota – FireRed ja Emerald. Oikeassa Emeraldissa ja Sapphiressa komponenttien asettelu on täsmälleen samanlainen kuin yllä olevassa aidossa Rubyssä. Vaikka FireRedissä on huijausmielessä painettu Nintendon logo, tämä on kuitenkin kopio (logotekstin fonttikin on väärä). Mikä tahansa tarra komponentin päällä kertoo automaattisesti että moduli on kopio.

fake-firered-emerald

Kuva: FireRed ja Emerald – väärennökset.

Alla vertailun vuoksi aito FireRed ja Emerald. Aidossa FireRedissä ja LeafGreenissä on logoteksti saattaa joskus olla ympyröity, tässä kuitenkin perusmalli. LeafGreenin komponenttien asettelu on samanlainen kuin FireRedissä. Aidossa FireRedissä ja LeafGreenissä ei saa olla patteria. Huomaa myös, että FireRedin ja LeafGreenin muistipiiri (oikeanpuolimmainen musta mötikkä) voi olla kuvassa näkyvä 512 kilotavun pienempi versio, tai sitten täysikokoinen (= ympäröivät valkoiset reunukset täyttävä) yhden megatavun muistimoduli. Molemmat ovat sallittuja aidoissa moduleissa.

real-firered-emerald

Kuva: Aidot FireRed ja Emerald

Kesäkuussa 2016 ebayssa on alettu myymään uuden sukupolven Kiinalaisia Zelda-kopioita, joissa on sekä tarran kaiverrus, että piirilevyyn painettu Nintendo-teksti. Nämä tulevat väistämättä yleistymään pian muillakin kopiomyyjillä, ja vaikeuttamaan kopion tunnistamista ilman modulin avaamista. Alla viitteeksi kuvat aitojen Minish Capin ja Four Swordsin piirilevystä. Minish Cap kopiossa näyttäisi olevan heti yksi virhe – piirilevyn mallinumero on väärä (sama kuin four swordsissa eli AGB-E03-20). Otan kuvat kopiomodulien piirilevystä heti, kun sellainen päätyy käsiini, alla siis alkuperäiset.

genuine-zeldas

Kuva: Aidot Zelda Minish Cap ja Four Swords

 

Linkkejä

Alla muutamia linkkejä, joista tarkempaa tietoa aiheesta. Ensimmäiseksi hyvä video, jossa ohjeita mitä voi tarkistaa ilman modulin avaamista.:

The Many Ways To Spot Fake GBA Games, including Pokemon (tekijänä GamingTheSystems)

Alla olevien artikkeleiden ohjeet kannattaa pitää viitteellisinä. Artikkelit ovat keskenään tietyin osin ristiriitaisia, ja osasta näiden sisällöstä tiedän, että ohje ei pidä aivan täsmällisesti ottaen paikkansa edes kaikkien USA-moduleiden suhteen, Eurooppamoduleista puhumattakaan.

How to spot a fake pokemon gba game

Katso edellämainitusta artikkelista missä kellopiirin pitäisi olla ja miltä sen pitäisi näyttää. Artikkelissa käsitellään vain USA-version moduleita, Eurooppamodulit poikeavat hieman artikkelissa kuvatusta. Kaikki tiedot FireRedin osalta eivät myöskään pidä paikkansa. Artikkeli sisältää myös hyvät muistutukset peleistä, joita ei oikeasti ole olemassakaan.

PSA: Spotting the new breed of fake Pokémon LeafGreen and FireRed

Hyvä artikkeli, mutta valitettavasti koskee taas vain USA-moduleita. Muistutus siitä, että väärennetyssä pokemonissa saattaa näyttää pelin alussa kaksi dialogia: ”The previous save file will be loaded.” – oikea pokemon ei ilmoita mitään tällaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *