Patterin vaihto Gameboy pelimoduleihin

Kun Gameboy-peli ei enää suostu tallentamaan peliä, tai pelin sisältämä kello ei enää pysy ajassa, on edessä luultavasti pelimodulin patterin vaihto. Nintendon Gameboy- ja Gameboy Advance-pelit saattavat joskus sisältää pariston, jonka avulla peli joko tallennetaan, ja/tai sen avulla pidetään pelin sisältämä kello käynnissä.

Patterilla toimiva tallennusmuisti

Vanhaan ”hyvään” aikaan ennen flash-muisteja pelin tallentaminen vaati pelimoduliin asennetun patterikäyttöisen muistin. Kun modulin patteri loppui, peliä ei enää voinut tallentaa, ja mahdollisesti tallennettu tilanne oli peruuttamattomasti menetetty. Peli saattoi myös tässä vaiheessa lopettaa muutoinkin toimintansa.

Kellopiirin paristo

Toinen pariston käyttötarkoitus oli pitää modulin sisältämä kello käynnissä. Vanhat pelimodulit eivät saaneet aikatietoa itse pelikonsolista kuten nykyisin – ainoa tapa oli laittaa kellopiiri itse moduliin. Kello ilmestyi Nintendon käsikonsoleihin vasta Nintendo DS:n myötä.

Mitkä pelit sisältävät pariston?

Patteri löytyy mm. seuraavista Gameboy-peleistä:

 • GB: Pokemon Red, Blue & Yellow (tallennus)
 • GB: Pokemon Gold, Silver ja Crystal (tallennus ja sisäinen kello)
 • GBA: Pokemon Ruby, Sapphire, Emerald (sisäinen kello)
 • GB: Zelda-pelit (tallennus)
 • Monet muut Gameboyn pelimodulit.

Pariston tyyppi (CR2025 vai CR1616) selviää varmimmin avaamalla pelimodulin ja katsomalla. Tyyppimerkintä on tulostettu yleensä piirilevylle patterin viereen. CR1616 on kahdesta vaihtoehdosta ehdottomasti yleisempi, toistaiseksi CR2025 pattereita on tullut vastaan ainoastaan vanhimmissa Pokémoneissa. Patterin tyyppi löytyy myös yleensä googlaamalla.

Pariston vaihtaminen

Yllä oleva video näyttää miten pariston vaihto tehdään Gameboy – pelimoduleihin. Artikkelin lopussa video, joka näyttää saman suorituksen GBA pelimoduleille. Valitsin tähän omasta mielestäni parhaat ohjevideot, niitä löytyy YouTubesta lisääkin… En suosittele missään nimessä ”tinattomia” patterin vaihtoja, joissa patteri yleensä teipataan kiinni paikoilleen – arvaatte varmaan miten luotettava teippiliitos on käytössä.

Tarvitset vaihdossa

 • Juotoskolvin ja juotostinaa. Videossa näkyvä ”tinasukka” ei ole mitenkään pakollista, sitä käytetään poistamaan vanhat tinat. Itse käytän mielummin tinaimuria.
 • Pelimodulin avaamisessa tarvit:
 • Uuden pariston, jossa valmiina metalliliuskat kiinnijuottamisen helpottamiseksi.
  • CR2025 (Vanhimmat GB:n Pokémon-pelit)
  • CR1616 (lähes kaikki muut pelimodulit)

Patterin vaihto GBA-pelimoduleihin

Alla mielestäni ihan hyvä juottamiseen perustuva ohje. GBA-moduleissa patterin liuskoja joutuu hieman taivuttamaan hieman alaspäin, koska paristo on pelimodulissa toisen piirin päällä, eikä piirilevyn tasolla.

Mainittakoon kuriositeettina vielä lopuksi, että Nintendo tarjosi itse aikoinaan näihin peleihin paristonvaihtopalveluita 😉

dry-batterydry-battery-2

Kuva: Gameboy Advancen Pokémonin ilmoitus loppuneesta patterista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *